Actieve Producties/speellijst - nieuws
 

NIEUWS

Actieve Producties/speellijst - nieuws - Theaterloods-B zeeuws jeugdtheater

maart 2019: De Verschrikkelijke badmeester wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe voorstelling. Naar het boek van Jozua Douglas. Doelgroep PO vanaf groep 5.


april 2018: We zijn de voorbereidingen aan het treffen van een nieuwe voorstelling met als werktitel: HorZelMan. Vergelijkingen met de opkomst van de Hilterjugend en Nazisme. Een voorstelling voor de bovenbouw PO en onderbouw VO. Seizoen 2018-2019. Tekst: Patricia Kuiper, Regie: Joyce Timmerman.


PZC:21-11-2017: Bij Theaterloods-B vallen er klappen in de klas
VLISSINGEN - De nieuwe voorstelling
 Uitschot van Theaterloods-B gaat over geweld op school. Hij wordt gespeeld in klaslokalen. ,,We brengen geen boodschap met een geheven vingertje, maar we willen wel relevant zijn."

Alles draait bij theater om geloofwaardigheid. Acteur Oscar Postema is inmiddels 47, maar wie hem ziet spelen in 
Uitschot vergeet dat meteen. Hij overtuigt als de onhandelbare puber Chris die ten koste van alles een voldoende probeert te krijgen van zijn lerares. Want anders zwaait er wat thuis. Mevrouw Stöhr, gespeeld door Annemarike Ruitenbeek, laat zich niet chanteren, maar daardoor krijgt Chris het rood voor ogen. Hij kan zijn handen niet meer thuis houden.
,,Ik heb een petje op om mijn grijze haren te verbergen", zegt Postema grijnzend, ,,maar ik moet natuurlijk oppassen dat ik geen karikatuur word. Anders haken de leerlingen af."

Zeven jaar geleden richtte Postema Theaterloods-B op, nadat hij eerder furore maakte met onder meer Theater Kwark. De producties van de Zeeuwse theatergroep worden jaren achtereen op scholen in heel Nederland gespeeld, meestal door Postema en Ruitenbeek. Vanaf vrijdag wordt Uitschot aan het repertoire toegevoegd, een vertaling van het theaterstuk Aussetzer van de Duitse toneelschrijver Lutz Hübner. Tot half januari wordt het stuk vier keer gespeeld op het Scheldemond College in Vlissingen en zeven keer op Nehalennia in Middelburg.

,,We hebben er wel ons eigen stuk van gemaakt", zegt Ruitenbeek, die tekende voor de vertaling. ,,Het bevatte prachtige volzinnen, met veel psychologie erin. Wij hebben het geprobeerd het een beetje te ontduitsen. We wilden niet vertellen wat er gebeurt, dat wordt al gauw te saai, wij willen het laten zien op de vloer."

Theaterloods-B heeft zich gespecialiseerd in schoolvoorstellingen. Anders dan in het theater zit het publiek niet onzichtbaar in een donkere zaal, maar bij daglicht, recht voor de neus van de spelers. ,,Je ziet meteen hoe ze reageren", vertelt Ruitenbeek. 

Uitschot gaat over geweld op school. Met een lesbrief worden de leerlingen op het toneelstuk voorbereid en na afloop is er gelegenheid voor discussie, maar het is geen vormingstheater, benadrukt Postema. ,,Wij willen een artistieke voorstelling neerzetten, die we natuurlijk wel hebben toegespitst op een bepaalde leeftijdsgroep en een bepaald niveau. Voor veel jongeren zal het een kennismaking met theater zijn, omdat het een keuze is van de school om ons te laten spelen, niet van de leerlingen. Net als bij andere vormen van kunst proberen wij hun zintuigen te prikkelen. Wat er verder met het onderwerp gebeurt, laten we over aan de docenten en de school."

Die kunnen met Uitschot zeker uit de voeten, omdat het gaat over de agressiviteit van leerlingen, de gevolgen voor de docent en de invloed van sociale media.

Doordat ze voornamelijk op scholen spelen, is Theaterloods-B niet zo bekend bij het publiek, terwijl het een van de weinige professionele theatergroepen in Zeeland is.  ,,We huren ook een Zeeuwse regisseur en vormgever in", zegt Postema. ,,Niet alleen omdat het praktisch is, maar omdat de beste mensen heus niet alleen in Amsterdam zitten."


Even voorstellen onze nieuwe regisseuze:
Joyce Timmerman vertrok op haar 18e uit Zeeland om Theaterwetenschap te studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Uiteindelijk rondde ze de studie docerend theatermaker af aan de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten. Hierna werkte ze als theaterdocent bij o. a. Jeugdtheater de Krakeling. Bij collectief Slapelozen regisseerde, schreef en speelde ze wijktheater voor en door alle leeftijden. Bij Theater Frascati en platform Likeminds werkte ze als coordinator op het gebied van jongerentheater en talentontwikkeling. In Zimbabwe regisseerde ze voorstellingen die ingingen op maatschappelijke thema's. Terug in Zeeland is ze aan de slag bij o.a. kunsteducatie Zeeuws-Vlaanderen en Jeugdtheaterschool Zeeland. 


Onze voorstellingen zijn ook te vinden op Theater Educatie.NL


Flyer KWE 017-018


Impresariaat Uit de Kunst:
 
Stormkracht – Theaterloods-B
Primair Onderwijs : 10-12 jaar
In 2017 speelt Theaterloods-B  de voorstelling Stormkracht op scholen voor iedereen vanaf 10 jaar.


Cultuurmenu's Zeeland. Verheugd zijn wij dat Stormkracht wordt opgenomen in de Cultuurmenu's van Kunsteducatie Walcheren en KCE Oosterschelde Regio. De Zeeuwse scholieren krijgen 65 jaar na De Watersnoodramp een mooi educatief theaterstuk te  zien.


Voor het seizoen 2018-2019 komt TL-b met ''Uitschot'' (‘Aussetzer’) dit is de werktitel, van de Duitse toneelschrijver Lutz Hübner.
Het stuk gaat over geweld op school en wordt een interactieve voorstelling voor in de klas!

Inhoud: Chris is een leerling die binnenkort eindexamen moet doen. Maar hij staat er slecht voor. Meer dan twee vijven kan hij zich niet veroorloven. Hij is al een keer blijven zitten, een tweede keer zal zijn vader absoluut niet accepteren. Het enige dat Chris nog kan doen is proberen zijn lerares, mevrouw Stöhr, te overreden om een oogje toe te knijpen.Mevrouw Stöhr heeft andere zorgen. Ze werkt nog maar drie jaar als lerares en is dit schooljaar nieuw op de school. Met doordachte en uitdagende lesprogramma’s probeert ze de leerlingen te motiveren, maar tevergeefs: ze gooien er met hun pet naar. Als Chris de jonge lerares na schooltijd opwacht, dreigt de situatie volledig uit de hand te lopen.

Regie: Bram Kwekkeboom. Spel: Annemarike Ruitenbeek en Oscar Postema. Vormgeving en toneelbeeld: Ramon de Nennie.


PZC 9-02 -2017: Laatste try-out Theaterloods-b
De Zeeuwse theatergroep Theaterloods-b speelt haar laatste try-out op vrijdag 17 februari bij CBS 't Kompas in Oost-Souburg. De groep maakt zich klaar voor de voorstelling 'Stormkracht!'. Het stuk gaat over de Watersnoodramp van 1953 en is bedoeld voor leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs en de eerste groepen van het voortgezet onderwijs.


                                                                            Afbeeldingsresultaat voor provincie zeeland logo
27-01-2017 TL-b krijgt een flinke Subsidie van De Provincie Zeeland voor ''Aussetzer''!  
Zij subsidiëren het nieuw te maken stuk met een ruime bijdrage, zodat de regisseur en ook de acteurs professioneel betaald kunnen worden. Theaterloods-b wil het stuk Aussetzer van Lutz Hübner gaan uitbrengen in Nederland voor het voortgezet onderwijs. Acteur Oscar Postema  heeft het stuk uit Duitsland weten te bemachtigen. Actrice Annemarike Ruitenbeek doet de vertaling en Bram Kwekkeboom (eerder verbonden aan jeugdtheatergroep Wederzijds) zal de regie gaan doen. De van origine Hagenees Ramon de Nennie zal de vormgeving gaan verzorgen. In een later stadium zal er over de inhoud meer bekend worden gemaakt.  Wat we wel kunnen melden is dat het spannend zal worden! Eerder bracht de tukker met Zeeuwse roots, Oscar Postema, als eerste groep in Nederland het stuk ‘’Het Hart van een bokser’’, ook van Lutz Hübner, op de planken.


25-01-2017 Nieuwe Gids Impresariaat Uit de Kunst met 4 voorstellingen van ons! PO: Stormkracht! VO: Stormkracht!, De Jacht, Het Verzet en GIF!
Download hier de digitale versie van de gids van Uit de Kunst!


19-01-2017 Nieuwe Stormkracht flyer! 2017! Klik en KIJK!


Subsidies 2017-2021.
Najaar 2016 zal duidelijk worden hoe de komende 4 jaar financieel kan worden ingevuld. Er is hoop op een basissubsidie waarmee we aan de slag kunnen met  onze voorstellingen en afspraken kunnen maken met regisseurs en tekstschrijvers. 
Oscar Postema 2016 juli Nieuwe voorzitter.
Vanaf heden is zelfstandig journalist Adrie Boxmeer de nieuwe voorzitter van Theaterloods-b! We

 wensen hem veel succes de komende tijd! Na de zomer is de zakelijke en artistieke leiding in handen van Annemarike Ruitenbeek en Oscar Postema (die tevens het aanspreekpunt zal zijn). 
 


Zeeuwse Erfgoed Magazine 1 juni 2016.
Met trots presenteert het samenwerkingsverband Zeeuwse Ankers het eerste nummer van het Zeeuws Erfgoededucatie Magazine. Veel erfgoedinstellingen, landschapsorganisaties én docenten schrijven hierin enthousiast over hun educatieve projecten en ervaringen met betrekking tot erfgoed en landschap. Theaterloods-b en jeugdtheatergroep dE dRang staan in een mooi artikel vermeld


Najaar 2016 willen we Stormkracht gaan aanbieden aan de scholen PO.


Bijna dagelijks komen er (via de media) rampen op ons af. Over de hele wereld, maar ook in ons eigen welvarende landje . Daarom komt het soms dichter bij dan je zou willen. Wat gebeurt er met je als je in een ramp betrokken raakt? Welke keuzes maak je dan? Kies je voor jezelf of is er meer waar het om draait? Wie neem je mee, wat laat je achter? 

Stormkracht
is een theatrale vertelling waarin de nacht van 31 januari 1953 weer tot leven wordt gebracht middels de boerenjongen Jan en het dromerige meisje Sara. Ook is er nog Gilles, de deftige zoon van de wethouder. Beide jongens zijn verliefd op Sara. Dan willen Sara en Gilles naar huis met de auto, maar plotseling springt Jan ervoor…
De twee acteurs schakelen razendsnel van de ene rol naar de andere; een deftige burgemeester, een oude vrouw op zolder, een hele domme telegraafbeambte, een dronken dijkgraaf, een stoere  kastelein  en nog vele andere rollen.


PZC 10-02-016: Op middelbare scholen op Walcheren wordt vanaf 11 februari 2016 een voorstelling gegeven door theatergezelschap Theaterloods-B over drugsgebruik door jongeren.  


Theaterloods-B speelt het stuk 'De Jacht'  dertig keer in de periode 11 februari tot en met begin april. De voorstelling wordt gegeven op scholengemeenschap Scheldemond en CSW Bestevaer uit Vlissingen, CSW Van de Perre, CSW Toorop, en ODPC Griffioen uit Middelburg. Door een financiële bijdrage van de Stichting Hervormde Jeugdgebouwen Vlissingen konden de scholen voor voortgezet onderwijs de voorstelling aankopen. 

De Jacht gaat over drugsgebruik door jongeren. Het doel van de voorstelling is het onder de aandacht brengen van de gevaren van deze middelen. Het gaat vooral om de emotionele kant: de aantrekkingskracht van het experiment, de invloed van de omgeving en de uiteindelijke verslaving. In de voorstelling zijn een vader en moeder op zoek naar hun zoon, die zomaar is weggegaan. De getalenteerde jongen is een slaaf geworden van zijn verlangen naar drugs. Het stuk wordt uitgevoerd door Annemarike Ruitenbeek en Oscar Postema. De Val speelt voor Serious Reguest in 't Beest in Goes op 9 december 2015.
Aanvang 19u kaarten 10 eu


De Keersluismoord

Voor Onderstroom 2015 komt TLB met een kort spel "De Keersluismoord". Een spel voor twee acteurs.
Op locatie.Maand vd Vrijheid
:
TL-B gaat voor de maand van de vrijheid in Vlissingen een stuk ontwikkelen met als werktitel 'De Val'.
Bevrijdingsfestival Zeeland 2015 wordt een bijzondere editie. Zeeland viert het 25 jarig jubileum van het festival en is gastprovincie voor de landelijke start van de 14 Bevrijdingsfestivals in Nederland. De Val is een theaterspel, geïnspireerd op de roman VLAM van Floortje Zwigtman, door toneelgezelschap Theaterloods-b. De Val zal zowel voor volwassenen als voor leerlingen VO worden gespeeld.
Première 5 mei Vlissingen, locatie volgt nog..De Klassenvoorstelling 'Het Verzet' geinspireerd op de roman BINT van Bordewijk wordt weer in productie genomen vanaf 2015.

Nu te boeken bij ons Impresariaat "Uit De Kunst".

foto: acteur Oscar Postema